Welgeteld 2 jaar en 9 maanden heb ik borstvoeding mogen geven aan Tristan. We hebben prachtige band opgebouwd hierdoor en ik ga altijd de momenten koesteren, maar ons borstvoedingsavontuur is afgelopen. Nu mogen we afscheid nemen. Hebben ons doel behaald en zelfs meer. Ons doel was de WHO-norm halen en dat kon je hier al lezen dat we deze behaald hebben.

De juiste informatie en begeleiding

Na de slechte begeleiding bij Emma was ik nu rotsvast overtuigd om het lang vol te houden. Nooit had ik kunnen denken dat ik zolang zou kunnen voeden. Maar dit was niet gelukt zonder het superleuke facebookgroepje van LLL alsook de LLLeidsters die altijd telefonisch ter jouwer beschikking staan. Dit is een tip die ik geef aan elke moeder die erover nadenkt om borstvoeding te geven. Maak je lid in het LLL facebookgroepje en bekijk zeker eens de website van LLL. Ook een goede lactatiedeskundige is geen overbodige luxe.

Afscheid borstvoeding 1

Borstvoeding bij een pasgeborene tot het langvoeden van een peuter

De hele borstvoedingsperiode is voor ons een heel bijzondere periode geweest. Wij hebben het geluk gehad dat de borstvoeding heel vlot verliep. Natuurlijk heb ik Tristan zo veel mogelijk aangelegd in het begin en deden wij lekker aan co-sleeping. Bij elke stille kreun lag meneertje aan de borst. Ik had het geluk om thuis te zijn met Tristan totdat hij 6 maanden was, waardoor ik zonder problemen de eerste 6 maanden enkel borstvoeding heb kunnen geven.

Toen hij 6 maanden was en goed zelfstandig kon rechtzitten zijn wij gestart met rapley, maar borstvoeding nog steeds als hoofdvoeding. Vanaf de leeftijd van 6 maanden moest ik natuurlijk gaan werken, gelukkig had ik al kolfpauzes aangevraagd. Ook heeft de kolfbeha van medela mij heel goed geholpen, lekker kolven tijdens de rit naar en van het werk. Heerlijk toch, zeker als je weet dat ik soms één uur onderweg was. Vaak deed ik dan even een powerkolfsessie.

Ik heb nooit de voedingen geteld en gewoon steeds op vraag gevoed. Een éénjarige die aangeeft dat hij de borst wilt is soms wel wat onwennig. Zeker als de kleine meneer gewoon met zijn handen in jouw bh gaat terwijl je bij vrienden bent. Ook de periode dat meneer doorhad als je op mijn borsten duwde dat er melk uitkwam was ook wel leuk. Ofdat Tristan zijn nagels soms in mijn borst zette gewoon omdat het leuk was.

afscheid borstvoeding 2

Wat hebben we geleerd in deze periode?

  • Moederinstinct is iets heel krachtig, ik heb altijd gewoon het ritme van Tristan gevolgd. Ik denk nog steeds dat dit de successformule is van onze lang borstvoedingsavontuur.
  • Borstvoeding is zo bijzonder, het is het mooiste wat er bestaat voor mij persoonlijk.
  • Je moet jezelf niet schamen om borstvoeding te geven in het openbaar.

Borstvoeding missen?

Neen ik mis het niet borstvoeding geven, maar toch is het een moeilijk afscheid. Tristan heeft zelf gekozen om te stoppen met drinken dus het is niet abrupt gestopt, maar langzaam aan verminderd. Het was een heel mooie periode dus ik neem wel met een blij gevoel afscheid van ons borstvoedingsavontuur.

afscheid borstvoeding

 

Heb jij borstvoeding gegeven? Zo ja hoelang?