Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik mij meer gaan verdiepen in borstvoeding, waardoor we maar onlangs afscheid hebben genomen van deze periode. Terwijl ik informatie opzocht kwam ik ook vaak de woorden Attachment Parenting tegen. Het lijkt wel een exclusieve club, alsof je een speciale soort ouder moet zijn om hieraan te mogen meedoen.

Wat is Attachment Parenting?

Attachment parenting ofwel natuurlijk opvoeden is een opvoedmethode waarbij heel veel ouders bij zweren. Deze opvoedingsmethode is in de jaren ’80 en ’90 ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Dus het is zeker en vast geen gril van de huidige maatschappij.

Sears is ervan overtuigd dat ouders de enige deskundigen zijn als het gaat over hun eigen kind. Je verplaatst jezelf in de wereld van jouw kind en gaat na wat de behoeftes zijn van jouw kind. Door te voldoen aan de behoeften van jouw kind ontstaat er hechting. Je gaat de signalen van jouw kind beter begrijpen waardoor je beter kan anticeperen op jouw kind.

Attachment parenting natuurlijk opvoeden wat is het 1

De handvaten van Natuurlijk opvoeden

Het doel van attachment parenting is jouw kind te leren begrijpen en zich goed te laten voelen.

  1. Blijf na de geboorte in contact met je baby. Als na de geboorte het contact om medische of sociale redenen wordt verbroken, probeer dit dan te herstellen zodra dat kan. Joke heeft een goed artikel over contact na de geboorte.
  2. Geef gehoor aan de signalen van je kind. Als jouw kind huilt, laat het niet alleen. Ook al kan je de reden van het verdriet niet wegnemen, troost jouw kind.
  3. Geef zolang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is meer dan voeding. Het is een ideaal troostmiddel en kan op verzoek van het kind gegeven worden. Geef je geen borstvoeding? Probeer dan flesvoeding op verzoek te geven en doe dit als ouders zoveel mogelijk zelf.
  4. Draag je kind zoveel mogelijk bij je. Iedereen kent nu wel al leuke dragers, in de grote winkelketens verkopen ze nu ook draagdoeken en draagzakken. Ga wel voor een ergonomische draagzak. Je kunt een drager gebruiken waardoor je je handen vrij hebt.
  5. Wees nabij tijdens de nacht. Dit kan je doen door samen te slapen of dmv een co-sleeper naast jouw bed, neem maar eens kijkje naar het grote familie bed van mama Mira en van Joke.
  6. Geef ruimte aan de ontwikkeling van empathie door positief in te grijpen en geen agressie te gebruiken.
  7. Vermijd vaak voorkomende of langdurige scheiding. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik versta hieronder als je vrij bent, spendeer jouw tijd samen met jouw kinderen.
  8. Bewaar het evenwicht in je gezinsleven. Zorg goed voor jezelf, zowel op lichaamlijk als mentaal vlak.

Zijn ze jou niet volledig duidelijk? Lees dan even de reeks van Joke over deze handvaten.

Ok en hoe ga je nu juist natuurlijk opvoeden?

Natuurlijk gaat niemand jou verplichten om alle handvaten te gebruiken. Ieder gezin leeft in andere omstandigheden dus is het hierdoor soms niet mogelijk om alle handvaten te gebruiken. Deze handvaten zijn hulpmiddelen om jouw kind te begrijpen. Ok het lijkt allemaal simpel en zeker voor kleinere kinderen. Je geeft zo lang mogelijk borstvoeding, indien dit niet lukt of gewoon echt jouw ding niet is geef je flessenvoeding maar luister je naar de behoefte van jouw kind. Je gaat samen met jouw baby co-sleepen en draagt ze zoveel mogelijk bij jou dmv draagdoek of draagzak. Lees zeker ook het artikel van Jessica ivm tips voor een ecologische babytijd. Maar wat bij oudere kinderen? Wel als Emma bijvoorbeeld een tantrum krijgt omdat ze iets niet wilt doen, probeer ik met haar te praten. Ik leg haar uit waarom ik verwacht dat ze de taak uitvoert en luister naar haar argumenten waarom ze deze niet wilt doen. Zo komen we samen tot een compromis waar we ons beide in kunnen vinden. Ik probeer ook elke keer haar vertrouwenspersoon te zijn.

Attachment parenting natuurlijk opvoeden wat is het 2

Dat kost toch extra tijd natuurlijk opvoeden?

Als je jouw kind gaat straffen totdat hij/zij doet wat jij wilt, ben je toch ook veel tijd kwijt? Jouw kind in de hoek zetten, zorgen dat hij/zij blijft staan,… En bedenk eens hoeveel energie je soms steekt in boos zijn? Dat is allemaal verloren energie en waarmee je weinig bereikt. Het kost mij geen extra tijd om te communiceren met mijn kinderen en het kost mij zelfs minder energie dan boos te worden.

Ik verval soms in oude gewoonten

Je kan niet zomaar jouw opvoedingstijl veranderen, al zeker als deze niet aansluit van de manier waarop je bent opgevoedt. Steek geen onnodige energie in jou hierover schuldig te voelen, het is niet gemakkelijk een kind opvoeden. Elke moeder heeft haar twijfels, lees maar even het artikel van Cindy. Zij schrijft over hoe ze er zelf mee omgaat als haar kindje andere kindjes pijn doet.

Mijn man is niet echt overtuigd

Nou dat is absoluut geen probleem! Hier is het ook zo dat hubby vaker teruggrijpt naar zijn eigen opvoeding dan naar mijn visie. Soms grijp ik in als ik vind dat het uit de hand loopt, andere keren hou ik mij op de achtergrond. Ik ga wel altijd de kinderen bij mij roepen om te bespreken wat er is gebeurd, wat er anders kon,.. Hubby ziet ook dat de kinderen meer aan mij hangen en zo kan je aantonen dat jouw visie wel degelijk werkt.

Attachment parenting natuurlijk opvoeden wat is het 3

Ik doe niet aan attachment parenting, ben ik een slechte ouder?

Neen ik heb respect voor alle ouders. Zolang je jouw kinderen niet gaat aframmelen of kleineren zal ik respect hebben voor jouw opvoeding. Je moet doen waar je jou goed bij voelt, ik voelde mij niet goed in de opvoeding van Emma. Want Emma reageert ook absoluut niet goed op de -standaard- opvoeding. Ze heeft het nodig om haar eigen mening kwijt te kunnen en gehoord te worden. Ook Tristan is niet gebaat bij de standaard opvoeding want hij heeft een heel sterk eigen willetje. Dat sterk willetje is eigen aan onze jongen en wil ik ook enkel verder ontplooien zodat hij deze kan gebruiken om grote dingen te bereiken.

Attachment parenting volgen is helaas ook tegen kritiek kunnen

Spijtig genoeg krijg ik vaak kritiek op mijn manier van omgaan met mijn kinderen. Als mijn kind het uithangt in de winkel ga ik namelijk niet mijn kind kordaat aanspreken dat dit gedrag niet kan. Maar ga ik wel mijn kind troosten en de ruimte geven om het verdriet te plaatsen. En ja hierdoor vinden sommige mensen het nodig om commentaar te geven. Ik kweek -wat een afschuwelijk woord trouwens- volgens hen verwende kinderen. Neen absoluut niet, mijn kinderen mogen ook niet zomaar alles maar als ze hierdoor verdriet hebben zal ik hun verdriet erkennen. Ik luister naar Emma want zij moet toch ook luisteren naar mij? Zij verdient ook om gehoord te worden.