Smartphones/tablets ze zijn niet meer weg te denken uit onze huidige leefwereld. We kunnen er bijna alles opdoen en helpen ons bij alles – behalve de was, zou nog uitvinding zijn- maar toch zijn er ook gevaren aan deze handige gadgets, vooral in de verkeerde handen.

We kennen het allemaal, de kinderen vervelen zich en vragen voor spelletjes te spelen op de iPad of iPhone. Soms zeg je toch eerst neen, maar uiteindelijk geef je toch het toestel aan hen. Want je bent bijvoorbeeld op restaurant en verder valt er niet veel te beleven voor hen. Daarna krijg je jouw toestel terug en zie je dat jouw kinderen allerlei apps hebben opengedaan, als je geluk hebt is er niets al te ernstig gebeurd. Als je wat minder geluk hebt zijn er foto’s of video’s verwijderd. Ook ik heb het al paar maal voorgehad en op zoek gegaan naar tips & apps die ervoor zorgen dat je toch iets meer controle hebt over wat jouw kinderen doen tijdens hun “digitalPlayTime”.

 1. Praten & maak duidelijke afspraken: Je mag nog 1001 apps gebruiken, maar toch ga je het meest bereiken door te praten met jouw kinderen en duidelijke afspraken te maken ivm het gebruik van de smartphone. Want zomaar jouw kind jouw toestel geven en na 10 minuten zeggen “Tijd is op” gaat hoogstwaarschijnlijk geen leuke afloop kennen. Natuurlijk mag je zoveel afspraken maken samen met hen als je wilt, je moet deze natuurlijk ook consequent doorvoeren dus hou hiermee ook rekening mee als je deze afspraken maakt.
 2. Moedig jouw kinderen aan om buiten te spelen of creatief bezig te zijn: Als mijn dochter vraagt om op de iPad of iPhone, doe ik toch eerst paar andere voorstellen. Thuis zal ze bijvoorbeeld amper een “ja” krijgen omdat er genoeg aanwezig is om mee te spelen. Maar zitten we op restaurant en buiten regent het pijpenstelen dan kan ze soms een “ja” verwachten.
 3. Geef het goede voorbeeld: Het spreekt voor zich dat je jouw kind niet telkens kan verbieden om met de iPhone of iPad te spelen als je zelf constant gekluisterd aan jouw toestel zit. Laat het toestel eens dagje thuis als je weg bent met jouw gezin of ga eens gezellig knutselen samen met de kinderen.
 4. Beveilig jouw toestel: Ik heb het al gehoord kinderen dat het toestel hadden genomen terwijl de ouders dachten dat ze braaf aan het spelen waren. Dus zet een code op jouw toestel en zorg dat de kinderen de code niet weten natuurlijk.
  Instellingen – Touch ID en toegangscode – Zet code aan. Zorg ook dat de functie onderaan “Wis gegevens” uitstaat.
 5. Zorg dat ze geen aankopen kunnen doen in de app: Spreekt voor zich toch? Niemand wilt dat jouw kinderen jouw itunes krediet opsouperen aan zaken die ze kunnen gebruiken in hun spelletjes :).
  Instellingen – Algemeen – Beperkingen. Hier kan je dus bepalen welke apps en functies je pas kan gebruiken na ingeven van de  door jouw gekozen code.

  beperkingen2

 6. Zet functie Begeleide toegang aan: Als je deze functie aanzet – is standaard functie in iOs – kan je inschakelen dat jouw toestel in een bepaalde app blijft en bepaal je welke functies beschikbaar zijn.
  Instellingen – Algemeen – Toegankelijkheid – Begeleide toegang. Als je de activeringsknop aan zet kan je begeleide toegang aanzetten door driemaal op de home knop te drukken.
  begeleide toegang2
 7. Limiteer de tijd: Hiervoor kan je een app gebruiken wat ik toch wel vaak doe. Helaas heb ik hier wel nog geen gratis app voor gevonden maar wel ééntje voor maar 0,99euro nl. de Kid Crono app. Natuurlijk kan je dit ook doen door de timer van jouw toestel te gebruiken en dit te combineren met jouw slotcode.

Hopelijk kunnen deze tips jullie helpen om op een veilige manier jullie kinderen te laten spelen op jullie toestel. Hebben jullie nog goede tips?