Onze kinderen zijn digitale duizendpoten. Ze zijn zo snel weg met de huidige technologies: smartphones, tablets, computers,… Maar over het algemeen zijn onze kinderen consumers en geen creators. Nochtans kunnen we er niet omheen technologie is de toekomst. Dus waarom jouw kinderen niet op jonge leeftijd in aanraking laten komen met technologie. Programmeren voor kinderen is een groeiende business. Denk maar aan coderkids, codefever, coderdojo.. Ook speelgoedfabrikanten spelen hier goed op in. Het is niet voor niets dat Fisher-Price Co-de-Rups uitgeroepen is tot winnaar Speelgoed van het Jaar in 2016. Met dit soort speelgoed leer je de kinderen creatief omgaan met ICT en technologie. Bij de Co-de-Rups breng je hen eigenlijk in aanraking met het beginsel van programmeren. Programmeren voor kinderen? Het is al veel populairder dan je denkt. Ken je Co-de-Rups nog niet? Dan verwijs ik je graag naar Nathalie haar blog, zij heeft namelijk een heel leuk artikel geschreven over Co-de-Rups.

Programmeren voor kinderen intro

Programmeren voor kinderen

Natuurlijk is Co-de-rups niet direct programmeren voor kinderen, maar het is wel een mooi beginsel. Je hebt al heel wat manieren om jouw kinderen op spelende manier te laten programmeren. Zoals Steve Jobs zei“Everybody should learn how to code because it teaches you how to think”. Ben je al overtuigd om jouw kinderen te laten kennis maken met deze nieuwe wereld? Nou lees dan snel verder, ik laat jou kennismaken met een paar methodes.

Scratch

Scratch is een visuele programmeertaal ontwikkeld op MIT door Lifelong Kindergarten group en het MIT Media Lab. Met de programmeertaal maakt men visualisaties zoals animaties, spellen, muziek en kunst. Bij deze programmeertaal werkt men met blokjes ipv tekst. Scratch helpt kinderen om creatief te leren en te denken, logisch redeneren en samen te werken met anderen. Scratch is open source en kan je dus gratis downloaden en gebruiken.
Voor jonge kinderen van 5 tem 7 jaar kan je gebruik maken van Scratch Jr. Deze kan je downloaden via de app Store of Google Play. Voor oudere kinderen kan je scratch installeren op de computer.

Ook kan je al nederlandstalige boeken vinden over programmeren met scratch, Ketnet heeft bijvoorbeeld een boek hierover. Ook voor ScratchJr zijn er al boeken beschikbaar, het officiële scratch Jr boek kan ik zeker aanraden. Waardoor je als ouder ook jouw kennis wat kan bijschaven en jouw dochter of zoon kan helpen in hun nieuw avontuur.

Verder heb je verschillende website waar je online kan oefenen met scratch en code studio. Deze zijn beide nederlandstalig.
Programmeren voor kinderen Scratch

Python

Python is een gratis programmeertaal die zich focust op leesbare code. Dat wilt zeggen met weinig woorden kan je heel veel. Hierdoor is het een makkelijke taal om mee te beginnen. Je kan korte programma’s maken en ook komen er niet veel rare tekens in voor. Python is gemaakt door Guido van Rossum.

Python is ideaal als ze al wat ervaring hebben met Scratch. Want het verschil is dat hier jongeren dus wel effectief code zelf gaan schrijven. Eigenlijk een heel mooie overstap als ze scratch wat ontgroeid zijn. Ook als mama en papa een raspberry Pi hebben is Python een heel leuke programmeertaal.

Beginnen met programmeren met Scratch en Python van Marc Scott is een heel goed boek om jou wegwijs te maken in Python. Ook heb je een heel leuke engelstalige website om te oefenen namelijk codecombat.
Programmeren voor kinderen Python

Processing

Processing is opensourcesoftware ontwikkeld door C.E.B. Reas en Benjamin Fry. Deze taal wordt vaak gebruikt door kunstenaars, ontwerpers en studenten om de beginselen van het programma visueel te leren. Processing is een uitbreiding van Java, maar eenvoudiger dan Java. De omslachtige zaken van java worden door de programmatuur gedaan tijdens het compileren van de code.

Voor kennis te maken met processing kan ik jou zeker en vast youplusplus aanraden. YouPlusPlus is nederlandstalig dus dat is zeker ook een pluspunt.

Zie je het toch niet zelf zitten om jouw kind hiermee te begeleiden? Google dan even of er in jouw buurt geen coderkids, coderdojo, .. of wat dan ook is.