Facebook, instagram, twitter,.. Alle social media staan er vol mee. Mama’s en papa’s die heel trots zijn op wat hun dochter of zoon al kan. Al zeker als ze het vroeger kunnen dan wat als “normaal” beschouwd kan worden. Allemaal heel leuk natuurlijk en je kan niet wachten om het aan de wijde wereld te laten weten. Vaak ook met de nodige foto’s en filmpjes laten we het weten aan onze vriendengroep.

vanaf-welke-leeftijd-gaat-een-kind

Maar wat als jij één van die mama’s of papa’s bent waarbij het nu eenmaal wat langer duurt? Als je bekijkt in google is het iets wat veel mensen opzoeken “vanaf welke leeftijd gaat een kind …”. Vroeger zou ik er ook nooit bij hebben stil gestaan, want Emma was ook eentje dat heel vroeg kon lopen, heel vroeg kon babbelen.. Tristan is een ander paar mouwen, ondanks dat onze kleine deugniet al 21 maanden is heeft hij een heel beperkte woordenschat. Mama, Papa, dat, dada en bal dat zijn de woorden waarmee Tristan communiceert met ons.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik lid geworden van een facebookgroepje voor dames die voor de tweede keer mama werden in februari 2015. Deze week had een mama gepost dat ze zo trots was dat haar kleintje al begon te communiceren met zinnen. Andere mama’s reageerden hierop dat dit bij hen ook al het geval is en hoe leuk dit wel niet is.

vanaf-welke-leeftijd-gaat-een-kind

En eerlijk dan slaat soms even de twijfel toe, is het wel normaal? Als het jouw eerste kindje is en je bent onzeker aangelegd dan kan de twijfel toch snel de kop opsteken. En dan gaan we extra moeite doen om ons kind aan te moedigen. Vaak creëer je dan het tegenovergestelde effect zelf. Ook ga je dan de vraag stellen in de andere facebookgroepen waarover de 1000 mama’s soms actief zijn, allemaal met hun eigen idee en visie.

Nou eerlijk? NIET doen! Elk kind is anders en elk kind heeft zijn eigen tempo. Maak je jou echt zorgen? Spreek er eens over met jouw kinderarts/huisarts. Deze persoon is veel beter geschikt om jou goed te informeren.

En stiekem ga ik deze tijd nog missen dat Tristan nog beperkte woordenschat had, net zoals ik nu af en toe terug verlang naar de tijd dat hij nog niet kon lopen ;). Dus geniet van elk moment want het gaat al zoo snel allemaal.