Zuuuus, zuuus, zuuus hoor je hier vaak in huis. Tristan die roept op zijn grote zus. Het bewijs dat onze kleine man toch wel kan praten. Zijn leeftijdsgenoten zeggen al vaak zinnen maar onze kleine man niet. Maak ik mij zorgen? Want is het wel normaal dat mijn kleuter nog niet praat?

Sluit medische problemen uit als jouw kleuter nog niet praat

Als eerste zijn wij naar onze huisarts gegaan toen Tristan ongeveer 2 jaar was. Onze huisarts heeft ons doorverwezen naar NKO-arts, hier was gebleken dat Tristan baat zou hebben met buisjes. Want hij had toch wat gehoorverlies, dus maakten we een afspraak om buisjes te steken. Iets na Tristan zijn tweede verjaardag was het zo ver. We gingen binnen in het dagziekenhuis voor de poliepen te laten verwijderen en buisjes te steken. Velen hadden ons -valse- hoop gegeven want je hoort enkel de succesverhalen van kinderen waar je na een paar maanden en heuse verbetering in praten zag. Helaas bij ons bleef deze grote verbetering uit. Ik denk dat er tijdens de maanden na de operatie 2 woorden zijn bijgekomen. Nog steeds hadden we dus een kleuter die amper sprak.

kleuter praat nog niet

Zal de kleuterklas oplossing bieden?

Nou het meeste gehoorde zinnetje was erna – Wacht maar tot hij naar school gaat! -. Nou ik zal jullie niet langer in spanning houden, Tristan gaat sinds September naar school maar toch hebben we niet de grote verbetering hoor. Wel verstaat hij alles, dit is ons ook al bevestigd door zijn juf. En opnieuw slaat de twijfel terug toe, wat als er iets mis is? Nou ik heb bij de huisarts toch even opnieuw mijn twijfel uitgesproken, want is er toch niets meer aan de hand? Mijn kleuter praat nog steeds niet. De huisarts stelde mij gerust, hij kent Tristan vrij goed en heeft ons super geholpen ook met haar Emma haar logopedie op te starten. De huisarts is er nog steeds rotsvast van overtuigd dat Tristan gewoon koppig is. Maar hij gaf mij wel een paar tips en deze deel ik graag met jullie, want ik kan mij voorstellen dat elke moeder van een kleuter dat nog niet praat zich zorgen maakt.

 

Tips om jouw kind te helpen met praten

  1. Sluit medische problemen uit, ga even langs NKO arts.
  2. Eerst en vooral begin met de woorden die hij/zij al kan eens op te schrijven. Vaak zal het jou verbazen hoeveel woorden jouw kind wel al zegt.
  3. Praat rustig tegen jouw kind en niet met een speciaal stemmetje ofzo. Jouw kind makkelijker woorden onderscheiden als je langzamer praat en goed articuleert.
  4. Kijk samen prentenboeken. Door samen prentenboeken te bekijken leg je meteen de link naar de inhoud van de woorden. Vraag ook eens om de juiste tekening aan te duiden.
  5. Lees samen met geluidsboeken. Hier onze favoriete ten allertijden is het gruffalo geluidenboek, hierdoor kent Tristan al slang, uil en vos. Ook de geluidsboekjes van Clavis zijn hier heel populair. Stel ook vragen over het boek, maak het interactief.
  6. Probeer het tv kijken te beperken. Een tv-programma is niet interactief en gaan dus niet de spraakontwikkeling van jouw kind stimuleren
  7. Stop met zaken aan te wijzen als jouw kind enkel onsamenhangende klanken gebruikt als hij iets wilt. Dit is een vaak voorkomende fout, jouw kind wilt iets en gaat “uuuuh uuuuh” doen en beginnen wijzen. Wij als ouder gaan dan alles af samen met hen om te bekijken wat ze willen. Probeer dit zoveel mogelijk te beperken.

 

Reacties van andere

Ik weet als geen ander dat je vaak reacties krijgt van andere op het feit dat jouw kleuter nog niet praat. Het is vaak heel moeilijk, zeker als je jouw al zorgen maakt over dit feit. Toch probeer deze naast jou te leggen, want jouw kids heeft er niets aan. Ga met jouw kind spelen en probeer zijn spraakontwikkeling te verbeteren. Blijf je twijfelen neem dan jouw arts in vertrouwen, zij kunnen vaak het beste inschatten of er verdere stappen moeten genomen worden.

Op welke leeftijd kon jouw kind mooi praten? Trouwens nog andere tips deel die handel!