Moederdag: de dag waarop ik mag uitslapen, waarop ik verwend word met zelfgemaakte cadeautjes en versjes. Maar ook de dag waarop je graag jouw eigen moeder in de bloemetjes zet. En net daar wringt het schoentje!

moederdag zonder moeder 03

Mijn mama is er helaas niet meer, dit jaar zal het 10 jaar geleden zijn dat we ze op 31 mei hebben moeten laten gaan. Haar ziel wou nog blijven vechten, maar lichaam was moe van de lange strijd. Mijn mams is gestorven aan lymfeklierkanker, nadat ze genezen was verklaard van baarmoederkanker. Als je beetje verstand hebt van kanker en gaat rekenen, kom je er dus achter dat mijn moeder ziek is geweest gedurende het grootste deel van mijn leven. En toch was ze een prachtige moeder!

Ze was er voor mij en steunde mij door dik en dun. Heeft mij alles gegeven wat ze kon en is blijven strijden tot de laatste minuut. En net in deze periode word ik vaak met de neus op de feiten gedrukt. De Facebook berichten met de teksten als “Like als jouw moeder de beste is” of beter nog “deel dit met jouw moeder”. Liken kan ik nog, maar delen helaas niet meer.

moederdag zonder moeder 01

Dit jaar was mijn dag volgepland en had ik het veel te druk met andere zaken. Maar andere jaren probeer ik op die dag haar toch wat te eren, door bijvoorbeeld een gerecht dat zij mij geleerd heeft te maken. Er zijn zoveel zaken dat je kan om toch even erbij stil te staan, libelle heeft hier zelfs een artikel over geschreven. Natuurlijk kan je ook naar de begraafplaats gaan, maar voor mij is dit helaas heel ver rijden.

Wel schrijf ik elk jaar een tekst gewoon op de computer in een teksteditor. Vaak doe ik er niets mee, maar ik schrijf toch gewoon eens alles van me af. En ook heb ik een prachtige zus die mij elk jaar een berichtje stuurt. Want ook al heb ik mijn moeder niet meer, ik heb wel nog steeds een pracht van een oudere zus. Die mij altijd bijstaat met de nodige raad.